Csirkemell receptek – miért a legjobb választás?

spenótos csirkemell

Csirkemell receptek gyűjteményét találhatod ezen az oldalon, már több mint 60 különböző receptet tettem közzé. Elérkezettnek láttam az időt, hogy megindokoljam, miért is a lehető legjobb választás, ha mindig tartasz otthon csirkemellet, miért érdemes időről időre csirkemell ételeket készíteni.

A csirkemell előnyei

A csirkemell magas fehérjetartalma mellett alacsony zsírtartalmú húsféle, ezért a legtöbb diétás étrendbe egyszerűen beilleszthető és sokféleképpen variálható. Készíthetjük natúr sütve, grillezve, rántva, tésztával, levesnek vagy salátába keverve, a variációk száma végtelen. Ez itt most egy elég bőséges válogatás a csirkemell formája és a többi hozzávaló szerint.

A csirkemell szerkezeténél fogva nem igényel hosszas előkészítést, tehát nem szükséges a szeleteket kiklopfolni. Sem sokáig sütni vagy főzni sem kell, hamar elkészül.

Semleges íze miatt nem csak sokféle módon készíthető el, de rengetegféle fűszerrel is kombinálható. A receptek már tartalmaznak javaslatokat, de azt tanácsolom, hogy bátran kísérletezz az ízekkel kedved szerint.

És akkor most lássunk pédákat a csirkemell receptek fajáira!

Grillezett csirkemell receptek

A grillezett csirkemellnek többféle variációját ismerjük a legegyszerűbb olajos pácban pihentetettől a karakteresebb barbecue-s verziókig. A lényeg, hogy a páclé olajtartalma a húst elzárja a levegőtől, és azt átjárva felpuhítsa a rostokat és hogy az ízek mélyen beivódjanak a húsba. Ez itt egy egyszerű csirkemell pác, akár grillen, akár serpenyőben is sütheted az így pácolt csirkemelledet.

Natúr csirkemell receptek

Az előző kategóriával szorosan rokon étel, mivel itt is viszonylag magas hőfokon készítjük a csirkemellet kevés zsiradék felhasználásával. Ez itt a legegyszerűbb natúr csirkemell recept, ez pedig egy fokkal rafkósabb, hogy a pirospaprika még véletlenül se égjen meg. Bár ez itt pont csirkecomb, nem mell.

Rántott csirkemell receptek

Ez egy igazi klasszikus, az örök kedvenc. Azért ezt is lehet persze variálni sajttal, fűszerekkel, töltve, elvetemültebbek kukoricapehellyel is próbálkozhatnak, én ilyet nem teszek.

Felkockázott csirkemell tésztával

A variációk száma végtelen. Lehet tejszínes-tejfölös, de ha van otthon a tésztán meg a csirkemellen kívül egy paradicsomkonzerv, ezt is összedobhajuk. Itt egy diétabarátnak nem mondható, ám selymesen fenséges ízű darab, vagy ha mégis inkább egy zöldséges rokonára szavazunk, akkor választhatunk brokkolisat, brokkolis-sajtosat és spenótosat is.

Rakott csirkemell receptek

A legnagyobb népszerűségnek a Kotkoda Konyhája receptoldalon ezek örvendenek. Időről időre teszek fel ide újabb recepteket, és úgy tűnik, nem hiába, mert ezeket nagyon sokan szeretik. Tipikusan az az ételtípus, amelyiket csak dobd össze, told be a sütőbe és dőlj hátra egy kis megérdemelt pihenésre. Ezt olyan nyári időszakra ajánlom, amikor ízletes, zamatos paradicsomot tudsz hozzá használni. Ha van jóféle házi húsos szalonnád, akkor itt a remek alkalom, hogy valami ínycsiklandót varázsolj a segítségével. Itt egy bacon-ös-füstölt sajtos verzió, ez pedig a híres Dubarry csirkemell. A többi rakott csirkemell receptért kattints ide: http://kotkodakonyhaja.hu/category/rakott-csirkemell-receptek/

Egy mindent-bele-csirkemell: mexikói csirkés tészta. Nyami. Ennyit fűznék hozzá.

Csirkemell levesek

Ha rám hallgatsz, a csirkemellből nem főzöl húslevest, ahhoz sokkal jobb valami csontos húst használni, pl. farhátat, nyakat, szárnyat meg némi csirkeaprólékot. Sokan a lábat, fejet is szeretik. Ha csirkemell és leves, akkor viszont tejszínes-tárkonyos csirkeragu leves vagy frankfurti leves csirkemellel a frankfurtileves.com oldal jóvoltából. Mindkettő nagyon tartalmas, laktató és nem utolsósorban nagyon finom leves.

Csirkemell saláta

A legnépszerűbb a cézár saláta. Ebben a zöldségek és a hús mellett pirított kenyér is van, valamint egy könnyű tejszínes-pikáns öntet.

Ezek a legfontosabb kategóriák. Válogass közülük kedvedre, hiszen látod, hányféle különböző módon tudod elkészíteni. Szinte bármilyen alapanyag van otthon a csirkemellen kívül, biztos, hogy valami finom ebéd vagy vacsora rittyenthető belőle.

Ha tetszett ez a válogatás, kérd az ingyenes receptgyűjteményt!

1 Trackback / Pingback

  1. Tejszínes csirkemell kelbimbóval - kotkodakonyhaja.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*