Cordon bleu csirkemellből az ünnepi asztalra – egy kiváló választás. A sonka és a sajt csirkemellbe töltve, majd az egész bepanírozba és kirántva nem okoz csalódást, általában mindenkinek ízlik.
Cordon bleu, de láttunk már számos csodát…
Még néhány évvel ezelőtt se volt ritkaság a cordon bleu egyéni írásmódjaival találkozni a vendéglők étlapjain: gordon bleu, sőt gordon blue (!), de a kedvencem a „csirke gordon”. Szóval maradjunk annyiban, hogy a helyes elnevezés cordon bleu {kordon blő} mint „kék szalag”. Többféle történet is kering a népszerű csirkeétel eredetéről, az egyik forrás az Atlanti óceánt leggyorsabban átszelő hajó számára kitűzött díjból, a Kékszalag díjból eredezteti az elnevezést. Manapság a balatoni vitorlások számára rendezik meg minden évben a Kékszalag versenyt.
Cordon bleu hozzávalók
- 2 csirkemellfilé
- 10 dkg prágai sonka
- 10 dkg trappista sajt
- liszt
- 2 tojás
- tej
- panírmorzsa (avagy mifelénk csak prézli)
- zsiradék a sütéshez
- só
Elkészítése
- A csirkemell darabokat laposan két szeletbe vágjuk, sózzuk, kiklopfoljuk.
- A csirkemell szeletekre ráfektetünk egy-egy szelet sonkát és egy darab sajtot, majd félbe hajtjuk.
- A csirkemell darabokat lisztbe, tejjel elkevert tojásba és prézlibe forgatva bepanírozzuk.
- Zsiradékot forrósítunk, a húst benne pirosra sütjük.
- Sült krumplival tálaljuk.
- Jó étvágyat! 🙂
Tipp: Nem muszáj bő olajban sütni, a csirkemell könnyen átsül akkor is, ha nem úszkál a zsiradékban. Ha közepes lángon sütjük, pont jó lesz, mire megpirul a bundája.
Tipp 2.: nem fog kifolyni az olvadt sajt, ha ügyelünk arra, hogy a hajtásnál a csirkemell szélei között ne legyen hézag, úgy panírozzuk be. Ha biztosra akarunk menni, a tojás után a csirkemellet visszatehetjük lisztbe, majd újra tojásba, végül prézlibe forgatva készen áll sütésre.
Leave a Reply