Csirkemell pörkölt

csirkemell pörkölt
csirkemell pörkölt

Csirkemell pörkölt, egy gyors verzió a pörköltre, mert a csirkemell gyorsan megfő. A szokásos ízvilág, amit a pörkölttől megszoktál, de forrás után húsz perccel már tálalhatod is.

Csirkemell pörkölt hozzávalók egy nagyétkű négyfős család számára

 • 2 csirkemellfilé
 • 1 fej vöröshagyma
 • 2 ek sertészsír vagy 5 dkg füstölt szalonna
 • 1 paradicsom
 • 1 paprika
 • pirospaprika
 • víz

Elkészítése

 1. Vágjuk a csirkemellet kockára, aprítsuk fel a hagymát és a füstölt szalonnát.
 2. Pirítsuk meg a szalonnát és a zsírján folyamatos kevergetés mellett a hagymát, hogy ne égjen oda.
 3. Dobjuk rá a csirkemellkockákat, kevergessük fehéredésig.
 4. A tűzről félrehúzva szórjuk meg pirospaprikával, keverjük meg, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk.
 5. Tegyük vissza a tűzre, forrástól számított húsz percig főzzük takaréklángon. Ha egy-egy paprikát és paradicsomot dobunk bele, az feldobja az ízét.
 6. Tésztával vagy nokedlivel tálaljuk.
 7. Jó étvágyat!
csirkemell hagyma felkockázva
szalonna hagyma megpirítva
csirkemell hagyma szalonna
A csirkemellet fehéredésig sütjük
paprika csirkemell
Megszórjuk pirospaprikával
csirkemell pörkölt

Tipp 1.: Igazán kár, hogy nem tudok illatot csatolni a recepthez, mert a fazékból gőzölgő füstölt szalonna illata mindenkit meggyőzne, hogy az istenért, nehogy étolajat használjon! Szóval sertészsír, libazsír, kacsazsír, de nálam a szalonnazsír a nyerő.

Tipp 2.: Ha nem tésztával tálalod, akkor a paleo vagy ketogén étrendbe is beilleszthető.

Tipp 3.: A csirkemellet bátran beillesztheted az egészséges étrendbe korlátlan mennyiségben, csak az ár szab határt a fogyasztásának. Amellett, hogy kitűnő proteinforrás, sokak kedvence semleges íze miatt. Ez az oka annak is, hogy kiválóan variálható bármilyen zöldséggel, fűszerrel, gyümölccsel, tésztával, tejtermékkel, körettel, feldolgozott húsáruval, így változtosan készíthetsz laktató ételeket. Ha minőségre és egészséges ételekre törekszel, javaslom, minél többször szerepeljenek a tányérodon háztáji tenyésztésből származó húsfélék. Pl. a kertben kapirgáló csirkének nemcsak a húsa ízletesebb, mint nagyüzemi tartású társáé, hanem minőségibb táplálékot is jelent, mint azok, amiknél a cél minél gyorsabban minél nagyobbra felfújni a tojásból alig kikelt csirkét, hogy minél több profitot termeljen a nagyüzemi tenyésztőnek. Nem mellékesen az etikus állattartás alapleveit is figyelembe véve egy csirkének kellemesebb nagy területen, szabad levegőn, növényi táplálékon felnőni, mint zsúfolt ketrecekben, mozdulásra képtelenül. A háztáji csirke húsa tömörebb, ezért sötétebb a színe, mint a nagyüzemi csirkéé. Szerencsére a csirkemell esetében ez azonnal látszik, ha pl. hentesnél egymás mellett látod a kettőt, egyértelműen meg tudod őket különböztetni egymástól.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*