Csirkemell ragu

csirkemell ragu
csirkemell ragu

A csirkemell ragu készítésénél az a laza könnyedség a legjobb, hogy a csirkemellhez gyakorlatilag bármilyen zöldséget hozzáadhatsz. Nekem konkrét elképzelésem volt: én a póréhagyma friss és a zöldborsó matt ízét akartam együtt érezni a sült csirkehússal. Gyors, egyszerű, finom zöldséges húsétel lesz belőle 4 fő részére.

Hozzávalók

  • 1 csirkemellfilé
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 póréhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek. olaj
  • őrölt bors

Csirkemell ragu elkészítése

  1. A csirkemellfilét kockákra vágjuk, a vajat és az olajat egy lábosban összeolvasztjuk, a húst rádobjuk. Időnként megkevergetve zsírjára pirítjuk. Elég sok vizet ereszt, de ha van türelmünk kivárni, míg mind elpárolog, akkor illatozó aranybarnára pirul a csirkemell, ami sokkal finomabb, mintha csak megfőne saját levében.
  2. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát és a zöldborsót, 2-3 percig együtt pároljuk. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!
csirkemellfilé felkockázva
póréhagyma fölvágva
csirkemellfilé lepirítva
csirkemell zöldborsó póréhagyma
csirkemell ragu

Tipp: Ha színesebb ételt szeretnénk, készíthetjük piros kaliforniai vagy kápia paprikával. A paradicsomtól isteni íze lesz, de számítsunk rá, hogy akkor több leve lesz. A paradicsomhoz jól illik a fokhagyma, bazsalikom, rozmaring vagy oregánó.

Tipp 2.: A csirkemellet bátran beillesztheted az egészséges étrendbe korlátlan mennyiségben, csak az ár szab határt a fogyasztásának. Amellett, hogy kitűnő proteinforrás, sokak kedvence semleges íze miatt. Ez az oka annak is, hogy kiválóan variálható bármilyen zöldséggel, fűszerrel, gyümölccsel, tésztával, tejtermékkel, körettel, feldolgozott húsáruval, így változtosan készíthetsz laktató ételeket. Ha minőségre és egészséges ételekre törekszel, javaslom, minél többször szerepeljenek a tányérodon háztáji tenyésztésből származó húsfélék. Pl. a kertben kapirgáló csirkének nemcsak a húsa ízletesebb, mint nagyüzemi tartású társáé, hanem minőségibb táplálékot is jelent, mint azok, amiknél a cél minél gyorsabban minél nagyobbra felfújni a tojásból alig kikelt csirkét, hogy minél több profitot termeljen a nagyüzemi tenyésztőnek. Nem mellékesen az etikus állattartás alapleveit is figyelembe véve egy csirkének kellemesebb nagy területen, szabad levegőn, növényi táplálékon felnőni, mint zsúfolt ketrecekben, mozdulásra képtelenül. A háztáji csirke húsa tömörebb, ezért sötétebb a színe, mint a nagyüzemi csirkéé. Szerencsére a csirkemell esetében ez azonnal látszik, ha pl. hentesnél egymás mellett látod a kettőt, egyértelműen meg tudod őket különböztetni egymástól.

Egy ízletes csirkemell ragu angol nyelven: https://www.allrecipes.com/recipe/27781/braised-chicken-breasts-in-tasty-mirepoix-ragout/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*