Csirkés babfőzelék

csirkés babfőzelék

Csirkés babfőzelék a hidegebb napokra – egy tápláló, energetizáló étel.

Tipikusan az a nap volt, amikor este jutott eszembe, hogy hirtelen másnapra rittyenteni kéne valami ebédet. Körülnéztem, és a rendelkezésre álló hozzávalókból készítettem egy csirkés babfőzeléket. Erre inspirált az előző nap megfőzött csülök isteni füstölt leve.

Hozzávalók:

  • fél csirkemellfilé
  • fél kg szárazbab
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • piros paprika
  • füstölt alaplé, ha van
  • víz
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint tejföl vagy joghurt a tálaláshoz
  • ízlés szerint Tabasco szósz

Csirkés babfőzelék elkészítése:

  1.  A babot leöblítjük és odatesszük főni vízben, vagy ha van, füstölt alaplében. A bab általában 1.5-2 órán keresztül fő puhára, úgyhogy időigényes. Előzőleg be lehet áztatni éjszakára, így rövidül a főzési idő. Én kuktában főzöm a babot.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk. A csirkemell filét felkockázzuk. Kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a húst rádobjuk és fehéredésig kevergetjük. A tűzről félrehúzva megszórjuk 1-2 kávéskanál piros paprikával, fölengedjük 1 dl. vízzel, sózzuk és kb. 10 perc alatt puhára főzzük.csirkés babfőzelék 1
  3. Ha a bab kész, hozzáadjuk a húst. 1 evőkanál zsírral és 1 evőkanál liszttel rántást készítünk, hozzákeverjük a főzelékhez. Akinek úgy kellemesebb, lisztből és tejfölből habarást is készíthet rántás helyett. 5 perc alatt készre főzzük.
  4. Tálaláskor tejföllel, joghurttal és Tabasco szósszal finomíthatjuk az ízeket. Jó étvágyat!csirkés babfőzelék

Tipp: A csirkemellet bátran beillesztheted az egészséges étrendbe korlátlan mennyiségben, csak az ár szab határt a fogyasztásának. Amellett, hogy kitűnő proteinforrás, sokak kedvence semleges íze miatt. Ez az oka annak is, hogy kiválóan variálható bármilyen zöldséggel, fűszerrel, gyümölccsel, tésztával, tejtermékkel, körettel, feldolgozott húsáruval, így változtosan készíthetsz laktató ételeket. Ha minőségre és egészséges ételekre törekszel, javaslom, minél többször szerepeljenek a tányérodon háztáji tenyésztésből származó húsfélék. Pl. a kertben kapirgáló csirkének nemcsak a húsa ízletesebb, mint nagyüzemi tartású társáé, hanem minőségibb táplálékot is jelent, mint azok, amiknél a cél minél gyorsabban minél nagyobbra felfújni a tojásból alig kikelt csirkét, hogy minél több profitot termeljen a nagyüzemi tenyésztőnek. Nem mellékesen az etikus állattartás alapleveit is figyelembe véve egy csirkének kellemesebb nagy területen, szabad levegőn, növényi táplálékon felnőni, mint zsúfolt ketrecekben, mozdulásra képtelenül.

1 Trackback / Pingback

  1. Csirkemell sütőzacskóban - kotkodakonyhaja.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*