Tejfölös paprikás csirke

tejfölös paprikás csirke

A tejfölös paprikás csirke vagy csirkepaprikás a hagyományos magyar konyha egyik klasszikus remeke. Nokedlivel vagy tésztával egy igen tápláló és mennyei ízű ételt kapunk. Igazán kár, hogy illatokat nem tudok mellékelni 🙂

Tejfölös paprikás csirke hozzávalók

  • 1 egész csirke vagy 1 csirkemell és két csirkecomb
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 ek zsiradék
  • 2 kk só
  • 2 kk pirospaprika
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek liszt

Elkészítése

  1. A csirkét feldaraboljuk, vagy a combokat kettévágjuk és a csirkemellet kicsontozzuk és darabokra vágjuk.
  2. A hagymát felaprítjuk, zsíron üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a csirkehúst. Fehéredésig kevergetjük, akkor lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Azzal is megkeverjük.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk és lassú tűzön 1 órán keresztül főzzük.
  4. A tejfölben elkeverjük a lisztet és belekeverjük a paprikás csirkébe, 5 percet főzzük még és kész. Nokedlivel vagy tésztával tálaljuk.
tejfölös paprikás csirke1
Felaprítjuk a hagymát, a csirkemellet és a csirkcombot
tejfölös paprikás csirke2
A hagymát üvegesre pirítjuk
tejfölös paprikás csirke3
A csirkehúst fehéredésig kevergetjük
tejfölös paprikás csirke4
Megszórjuk pirospaprikával, föleresztjük vízzel és sózzuk
tejfölös paprikás csirke
Tejfölös habarással ízesítjük

A németek így szeretik: https://www.chefkoch.de/rezepte/22771005725755/Paprika-Sahne-Haehnchen.html

Tipp: A csirkemellet bátran beillesztheted az egészséges étrendbe korlátlan mennyiségben, csak az ár szab határt a fogyasztásának. Amellett, hogy kitűnő proteinforrás, sokak kedvence semleges íze miatt. Ez az oka annak is, hogy kiválóan variálható bármilyen zöldséggel, fűszerrel, gyümölccsel, tésztával, tejtermékkel, körettel, feldolgozott húsáruval, így változtosan készíthetsz laktató ételeket. Ha minőségre és egészséges ételekre törekszel, javaslom, minél többször szerepeljenek a tányérodon háztáji tenyésztésből származó húsfélék. Pl. a kertben kapirgáló csirkének nemcsak a húsa ízletesebb, mint nagyüzemi tartású társáé, hanem minőségibb táplálékot is jelent, mint azok, amiknél a cél minél gyorsabban minél nagyobbra felfújni a tojásból alig kikelt csirkét, hogy minél több profitot termeljen a nagyüzemi tenyésztőnek. Nem mellékesen az etikus állattartás alapleveit is figyelembe véve egy csirkének kellemesebb nagy területen, szabad levegőn, növényi táplálékon felnőni, mint zsúfolt ketrecekben, mozdulásra képtelenül.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Tejfölös csirkemell paprikás - kotkodakonyhaja.hu
  2. Csodálatos omlós rántott csirkecomb - kotkodakonyhaja.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*