Tikka masala csirke variáció

tikka masala csirke

Tikka masala csirke, egy indiai étel, amely hihetetlenül sok fűszert tartalmaz, de megéri mindet beszerezni, mert az eredmény egy olyan kulináris ritkaság, mely a mennybe repít! … Bocsánat, azt hiszem, kicsit elgaloppíroztam magam, de mit tegyek, ha egyszer most kóstoltam meg, és az íze még a számban van 🙂

Ha a garam masala fűszerkeverék jut róla az eszedbe, az nem a véletlen műve: ebből a fűszerből mindenképpen kell bele adagolni. A többire azt mondom: ízlésed és beszerzési lehetőségeid szerint.

Egyébként a garam masala sem egy egyértelmű fogalom, igazból ez egy „ahány ház, annyi szokás” fűszerkeverék. Én az egyszerűség kedvéért a helyi keleti boltban vásárlom. Hasonló fűszerezésű csirkeétel: http://kotkodakonyhaja.hu/curry-s-csirkemell-variacio/

Lássuk, hogyan készül a tikka masala csirke variáció:

Hozzávalók egy nagyétkű négytagú család számára:

  • 1 csirkemellfilé
  • 4 felső csirkecomb
  • 1 ek. őrölt chili paprika
  • 1 nagy doboz joghurt
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 kk. só
  • 1 fej hagyma
  • 6 gerezd préselt fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér reszelve
  • 1 tk garam masala fűszerkeverék
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk indiai ötfűszer keverék
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 kis doboz paradicsomszósz
  • 1/2 doboz kókusztej
  • 2 ek mogyoróolaj
  • 1 ek őrölt bors
  • 1 citrom leve
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 dkg rizs

A hozzávalók számát elnézve nálam egyértelmű, hogy nem mindig látok neki. De már annyira kívántam az erőteljesebb ízeket, hogy erőt vettem magamon, aztán kiderült, hogy majdnem minden hozzávaló van itthon, és miután előkészítettem a hozzávalókat, már nem is nagy kaland elkészíteni.

Tikka masala csirke variáció elkészítése

  1. Csontozzuk ki a csirkecombot és a csirkemellet, ha szükséges, tegyük egy nagyobb tálba. Öntsük rá a joghurtot, az olívaolajat és a chilit, sózzuk meg. Ebben a pácban hagyjuk állni lehetőleg egy éjszakán/fél napon át. Ha csak fél-egy órán keresztül áll, már az is jó.
  2. Egy serpenyőben vagy wokban forrósítsunk mogyoróolajat, dobjuk rá a húst, forgassuk át, amíg a pác kifakul, vagyis megfő. Ekkor szedjük tálba a húst, tegyük félre.
  3. A hagymát aprítsuk fel, tegyük a serpenyőbe. Szórjuk meg a fűszerekkel, ha szükséges, tegyünk még alá olajat. Adjuk hozzá az osztrigaszószt, a paradicsomkonzervet, a kókusztejet, keverjük jól össze, majd tegyük bele a húst. Lassú tűzön főzzük össze. 20-30 perc alatt kész van. A végén csavarjuk bele e citrom levét és szórjuk meg petrezselyemzölddel. Főtt rizzsel tálaljuk.
  4. Jó étvágyat! 🙂

Titkos záradék: Ez az elmélet. A gyakorlatban nem volt itthon joghurt, tejfölt használtam helyette. Ugyanígy a mogyoróolaj helyett napraforgóolajat, az indiai ötfűszerkeverék helyett kínait, a kókusztej helyett főzőtejszínt, a chili helyett cayenne bors és édesnemes paprika keverékét, a paradicsomszószt pedig, mivel nem volt itthon, egyszerűen kihagytam. Aztért írom ezt le neked, hogy lásd: nyugodtan nagyvonalúan lehet kezelni a receptet, az eredmény így is fölséges lett!

csirkemell csirkecomb filé
Csirkecomb, csirkemellfilé darabok
csirkemell csirkecomb pác
…bepácolva
tikka masala csirke fűszerek
Tikka masala csirke fűszerek
tikka masala csirke wokban
A húst az olajon elősütjük
tikka masala csirke fűszerek wokban
A fűszereket is megfuttatjuk az olajon.
tikka masala csirke
Visszatesszük a húst, készre főzzük.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*