A kijevi csirkemell egy illatos, zamatos ünnepi étel, kevés alapanyagból elkészíthető, ennek ellenére mámorító az íze. Az alapvetően száraz csirkemellet a vajas töltelék omlósan szaftossá varázsolja, így a szokásos rántott hús egy különleges variációját kapjuk.
Hozzávalók 4 főre
- 4 csirkemellfilé
- 12-15 dkg puha vaj
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 kk tárkony vagy petrezselyem
- só
- bors
- liszt
- 2 tojás
- kevés tej
- zsemlemorzsa
- olaj/zsír a sütéshez
Kijevi csirkemell elkészítése
- A csirkemellfilékről levágjuk a kis lifegő részt, azt én külön bepaníroztam és kisütöttem. A fél csirkemellekbe zsebet vágunk. kívülről sózzuk, borsozzuk.
- Elkészítjük a fűszervajat: a puha vajat kikeverjük aprított petrezselyemmel vagy tárkonnyal, fokhagymával, sóval, borssal.
- Az előkészített csirkemellbe töltjük.
- Szokásos módon bepanírozzuk a csirkemell szeleteket: lisztbe, tejjel elkevert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk.
- Alacsony hőfokon 15-15 percig sütjük mindkét oldalukat, hogy teljesen átsüljenek.
- Jó étvágyat kívánok! 🙂
Tipp1.: Van, aki a megtöltött csirkemell szeleteket zsemlemorzsa után még egyszer tojásba és zsemlemorzsába mártja, hogy ne folyjon ki a vajas töltelék. Mivel a hús jól tapad, én nem panírozom duplán, inkább a hús utolsó ujjnyi végébe már nem töltök fűszervajat.
Tipp2.: Bátran variáld a fűszereket! A klasszikus variációtól ízlés és kedv szerint eltérhetsz: én pl. a képen látható étket tárkony és rozmaring keverékével készítettem. A fokhagyma úgyis mindent visz, de hát ez a lényeg 😉
Leave a Reply