Kell-e a csirkemellet klopfolni?

kell-e a csirkemellet klopfolni

Kell-e a csirkemellet klopfolni? – merül fel a kérdés, amikor egész szelet csirkmellet készítünk. Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, értenünk kell, miért is szoktuk a húst kiklopfolni.

A klopfolás (ütögetés) során a klopfolóval szétroncsoljuk a hús rostjait, azáltal könnyebben fognak a szeletek átsülni, belül sem marad nyers a hús. Ez különsen igaz a kötöttebb szerkezetű húsokra, mint pl. sertéshús, marhahús. De mi a helyzet a csirkehússal?

A csirkehús sem egyforma aszerint, hogy a csirke melyik részét használjuk föl: pl. a csirkecomb filé valamivel kötöttebb, mint a csirkemell. A csirkemell viszont az egyik leggyorsabban átsülő húsféle, mert nagyon laza a szerkezete. Ami engem illet: a legritkább esetben klopfolom ki. De ha azt szeretném, hogy szaftos maradjon, akkor egy laza klopfolást én is beiktatok sütés előtt.

Hogyan kell a csirkemellet klopfolni?

Először is, csak hogy tényleg leszögezzem: a csirkemellet nem feltétlenül muszáj klopfolni. Ha a szeletek egy ujjnyinál vastagabbak, akkor viszont tényleg érdemes.

Mivel tehát a csirkemell szerkezete nagyon laza, klopfoláskor könnyen leválnak róla darabkák. Ha túl erősen ütögetjük, akkor elérhetjük, hogy a klopfoló csupa maszat lesz, a csirkemell szeletet meg széttrancsíroztuk. Így aztán csak gyengéden ütögessük meg egy párszor, többre nem lesz szükség.

Még egy tipp: még mindig az előzőek miatt hasznos egy darab folpackot teríteni a húsra klopfolás előtt. Környezetbarát verzió: mosható, újrafelhasználható uzsonnás tasak, már amennyiben nem féltjük a klopfolástól.

csirkemell klopfolása
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, folpackot terítünk rá.
kell-e a csirkemellet klopfolni
Mindkét oldalát kiklopfoljuk, hogy könnyebben átsüljön.

Csirkemell szeletből készült ételek:

1 Trackback / Pingback

  1. Csirkemell alufóliában - kotkodakonyhaja.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*