Csirkemell alufóliában – ezt az ételt akár a sütőben, akár a kerti grillen el tudod készíteni. Szabadon variálhatod az alapanyagokat, a lényeg, hogy legyen valami, ami a zsiradékot adja és legyen benne zöldség, ami a zamatát. Ez a variáció füstölt szalonnával készült, a combosabb tartalmaz kolbászkarikákat is. A zöldségek: sárgarépa, újhagyma, karfiol, ezeket lehetett éppen frissen kapni. De kiválóan akalmasak a fagyasztott zöldségek is, ki sem kell őket olvasztani felhasználás előtt. Amit nem hagynék ki: citrom, petrezselyem a friss íz kedvéért.
Csirkemell alufóliában – hozzávalók
- 1 csirkemell kifilézve, fölszeletelve
- 1 fej karfiol
- 3 db. sárgarépa
- 3 szál zöldhagyma
- 1 db. citrom
- 1 csokor petrezselyem
- 6 szelet füstölt szalonna
- kolbászkarikák ízlés szerint
- só
- bors
Elkészítés
- A csirkemellet kifilézzük, szeletekre vágjuk. Szükség esetén kiklopfoljuk. Sózzuk, enyhén borsozzuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- A csirkemell szeleteket egyenként egy-egy darab alufóliára tesszük, beborítjuk szalonnával, kolbásszal, zöldségekkel. Én a hagymát a hús alá tettem, a szalonnát és néhány szeletnél a kolbászt a húsra, a többi zöldséget meg a tetejére és köré.
- Az alufóliát ráhajtogatjuk a csirkemell szeletekre, tepsibe tesszük, 160-170 fokon 50 percet sütjük. Ezalatt a szeletek megpárolódnak saját levükben. Ezután széthúzzuk az alufóliát, és megpirítjuk a zöldséges csirkemellet. A kicsomagoláshoz használjunk két villát, mert nagyon forró az alufólia.
- Rizzsel tálaljuk.
- Jó étvágyat! 🙂
Tipp#1: A csirkemell alufóliában számtalan variációban elkészíthető. Szalonna helyett használhatunk egy darabka vajat, kacsa- vagy libazsírt. Mindegyik más-más jellegzetes zamatot ad az ételnek. Az örök klasszikus, a fokhagyma is szuperül illik ehhez az ételhez, karakteres íze miatt nem is szükséges túl sokfél zöldséget használnunk.
Tipp#2: Az alfólia drága dolog, ráadásul nagyon megterheli a környezetet. Teljesen nem száműztem a konyhából, viszont igyekszem újra felhasználni, ha csak lehet. Szépen le lehet törölgetni és összehajtva a fiókba tenni a következő felhasználásig. Alternatívája a sütőzacskó, ami talán egy fokkal környezetbarátabb megoldás.
Leave a Reply