Tejszínes-hagymás csirkemell – kiadós és finom!
A tejszínes-hagymás csirkemell egy szaftos, hétköznapi hozzávalókból elkészíthető étel, a tejszínes csirkemell számtalan variációja közül az egyik legkedveltebb. A fiaim is hangosan fölkiáltottak, hogy „Mmmmmm, Anya, ez isteni!!!” (Nekik nem Kotkoda vagyok 😉 ) Ezt készítettem a minap:
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
- 5 fej vöröshagyma
- 400-500 ml tejszín
- 300 ml zöldségleves (bevallom: nem volt zöldségleves, 2 db. húsleveskockából készítettem 3 dl forró vízben feloldva)
- 2 csapott evőkanál liszt
- 3 dkg vaj
- só, bors
Elkészítése:
- A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel leitatjuk a vizet, ha szükséges, kifilézzük, fölszeleteljük.
- A csirkemell szeleteket mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk.
- Kivajazunk egy tűzálló tálat, a szeleteket szorosan egymás mellé belefektetjük.
- A vajat egy fazékban felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott hagymát. Megpároljuk, nyugodtan meg is pirulhat kicsit a hagyma, annál finomabb lesz.
- Megszórjuk liszttel, picit még együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldséglevest és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, egy-két percig kevergetve tovább főzzük.
- A szószt a húsra öntjük és 200 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Aki akar, szórhat még a tetejére sajtot, de így is elég kiadós étel, hiszen hús és tejszín jócskán van benne.
- Rizzsel, sült krumplival, rösztivel, esetleg bulgurral tálaljuk. Plusz szénhidrát nélkül, friss salátával is nagyon tápláló eledel. Jó étvágyat!
Tipp: A csirkemellet bátran beillesztheted az egészséges étrendbe korlátlan mennyiségben, csak az ár szab határt a fogyasztásának. Amellett, hogy kitűnő proteinforrás, sokak kedvence semleges íze miatt. Ez az oka annak is, hogy kiválóan variálható bármilyen zöldséggel, fűszerrel, gyümölccsel, tésztával, tejtermékkel, körettel, feldolgozott húsáruval, így változtosan készíthetsz laktató ételeket. Ha minőségre és egészséges ételekre törekszel, javaslom, minél többször szerepeljenek a tányérodon háztáji tenyésztésből származó húsfélék. Pl. a kertben kapirgáló csirkének nemcsak a húsa ízletesebb, mint nagyüzemi tartású társáé, hanem minőségibb táplálékot is jelent, mint azok, amiknél a cél minél gyorsabban minél nagyobbra felfújni a tojásból alig kikelt csirkét, hogy minél több profitot termeljen a nagyüzemi tenyésztőnek. Nem mellékesen az etikus állattartás alapleveit is figyelembe véve egy csirkének kellemesebb nagy területen, szabad levegőn, növényi táplálékon felnőni, mint zsúfolt ketrecekben, mozdulásra képtelenül. A háztáji csirke húsa tömörebb, ezért sötétebb a színe, mint a nagyüzemi csirkéé. Szerencsére a csirkemell esetében ez azonnal látszik, ha pl. hentesnél egymás mellett látod a kettőt, egyértelműen meg tudod őket különböztetni egymástól.
Leave a Reply