A csirkemell fűszerezése nem bonyolult dolog, mert a csirkemell önmagában elég semleges ízű. Mivel az egyik legszárazabb hús, fűszerezés előtt először is döntsük el, szeretjük, hogy ilyen száraz vagy inkább valami szaftosabb ízt szeretnénk érezni, ettől is fog függni, hogyan fűszerezzük.
A csirkemell fűszerezés alapszabályai
- Só mindenképpen kell bele, mondhatnám röviden és tömören. Ez így önmagában viszont nem állja meg a helyét, mert könnyen elsózhatjuk a csirkemellet, ha nem figyelünk arra, hogy teszünk-e hozzá valami sótartalmú hozzávalót. Ez lehet pl. füstölt szalonna, bármilyen más füstölt áru vagy bolti, kész fűszerkeverék.
- A zsiradék elengedhetetlen a csirkemell szárazsága miatt. Használhatunk szárnyas- vagy sertészsírt, finomabbak, mint a növényi olajok és kis mennyiségben egyáltalán nem hizlalnak. Zamatossá és omlóssá varázsolja a csirkemellet a vaj. Ha eltekintünk a zsiradék használatától, akkor tejszínre, krémsajtra vagy valamilyen zsírosabb reszelt sajtra lesz szükségünk, hogy ínycsiklandó legyen a csirkemell.
- Gyakorlatilag minden más fűszer jöhet. Ha az egyszerűbb ízek kedvelője vagy, akkor használj borsot, fokhagymát, piros paprikát. Ha erőteljesebb ízekre vágysz, jöhet a majoranna, rozmaring, bazsalikom, oregánó, esetleg babérlevél, gyömbér. Ázsiai ízek kedvelőinek pedig curry és garam masala.
3 gyors csirkemell fűszerezés, ami mindig nyerő
Paprikás-fokhagymás fűszerkeverék
Nálunk ez a jolly joker. Hozzávalók 1 egész csirkemellhez:
- 2 kk pirospaprika
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 kk só
A hozzávalókat egy tálkában összekeverem és a csirkemellet egyenletesen beszórom-bedörzsölöm vele. Sütőben vagy serpenyőben is süthető. Ez a csirkecomb is így készült: http://kotkodakonyhaja.hu/sult-csirkecomb-egyszeruen/
Tipp: Nem ég meg a paprika, ha kis zsiradékkal kikevered ezt a csirkemell fűszerkeveréket.
Tipp 2: Bármilyen fűszerrel ki lehet egészíteni, én majorannát szoktam még hozzá tenni. Ami önmagában is használható:
Majorannás csirkemell fűszer
Egy egyszerű, de ízletes csirkemell fűszer. Hozzávalók:
- 2 kk só
- 2 kk majoranna
- 1 ek olvasztott vaj
A hozzávalókat összekeverjük és a csirkemellre kenjük kenőtollal/ecsettel vagy egy kiskanál domború felével. A csirkemellet tűzálló tálba vagy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, alufóliával lefedjük és 150 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 10 percre levesszük a fedőt vagy fóliát, hogy a csirkemell szépen megpirulhasson.
Garam masala
Erről, pontosabban a bombay masala fűszerkeverékről itt írtam: http://kotkodakonyhaja.hu/szupergyors-tandoori-csirke/
A garam masala tájegységenként, sőt, akár családonként is eltérő módon készül. Hacsak nem szeretnél a házi elkészítéssel mindenképpen elbíbelődni, javaslom, hogy szerezd be keleti boltban, mert elég sok különleges alapanyag kell hozzá, azonkívül meglehetősen pepecs munka.
Néha érdemes nekilátni egy garam masala recepnek, mert egy egzotikus, fincsi, abszolút nem mindennapi ízélményt fogunk kapni.
Remélem, tudsz választani a fentiek közül. Még egyszer: csirkemell fűszerezése: Alap a só-pirospaprika-fokhagyma. Innen indulunk. Akit nem zavar a fokhagyma intenzív illata és a gyomra sem tiltakozik ellene, az tuti imádni fogja!
Leave a Reply