A provence-i csirke egyike a frissen sült, majd zöldséggel leöntött csirkemell ételeknek. De hogy mivel és hogyan! Attól lesz provence-i. Nem csak villámgyors és egyszerű, hanem ínycsiklandóan finom is!
Provence-i csirke hozzávalók
- 1 csirkemell filé
- liszt
- olaj
- 1 nagy paprika (én most kaliforniai paprikát használtam)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom
- 1 marék olajbogyó
- 2 kanál friss bazsalikom felaprítva
- 1 dl fehérbor
Provence-i csirke elkészítése
- A csirkemell filét felszeleteljük, sózzuk. lisztbe forgatjuk, majd kevés olajon kisütjük.
- A zöldségeket felkockázzuk, és a visszamaradt olajra dobjuk először a hagymát, fokhagymát és a paprikát. Pár perc alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, az olajbogyót és a bazsalikomot is.
- Felönjük fehérborral, nagy lángon besűrítjük és a csikemellre öntjük.
- Tészta illik hozzá.
Tipp:
Ha gyorsan szeretnél valami finomat készíteni, arra ez a csirkeétel tökéletes megoldás. Hátránya, hogy nem biztos, hogy van otthon minden hozzávaló. Ha nem vagy egy spájzolós típus, akkor három út áll előtted:
- Átmész spájzolósba (Nem? Oké, próbálkozni azért ér, nem? 🙂 )
- Átmész a szomszédba és kérsz bort (meg paprikát – hogyhogy nincs nekik?! Hogy lehetnek ilyen felkészületlenek?!)
- Mit van mit tenni, előre tervezel, listát írsz és bevásárolsz. (Én a spájzolós és listaírós típus hibrid egyede vagyok.)
- Bátran variálod az otthon található hozzávalókat. Ne izgulj, előbb-utóbb harmonizálni fognak az ízek! Gondolj a narancsos kacsára! Vagy a gyömbéres forrócsokira! Vagy a mézes-mustáros csirkemellre! Valaki egyszer csak ezeket a hozzávalókat találta a konyhában. Az éhség pedig találékonnyá tesz…
Ki fedezte fel a hibát? Gratulálok, hogy ilyen alaposan olvasol! A megfejtést kizárólag reklamáló email-re adott válaszban közlöm, a megfejtők között értékes életbölcsességeimet osztom meg! 🙂
Leave a Reply