
Argentin citromos csirke – egy új íz megszokott összetevőkből. Citrom és vaj keverékével öntjük le a csirkedarabokat sütés előtt, ez az ízharmónia mindig telitalálat. Készül hozzá egy besameles-zelleres öntet is, ezt a gyerekek általában nem szeretik, ezért én a csirke sütése után visszamaradt szaftból hagyok annyit, amennyi nekik elég, nem keverem az egészet a besamelbe. Így aki szárazabban szereti, az simán nem önt rá semmit, de lehet enni vajas-citromos sütőlével vagy besameles-zelleres mártással is. Így is, úgy is fincsi, tapasztald ki, kinek hogy ízlik!
Hozzávalók
- 1 egész grillezni való csirke (kb. 1,5-1,8 kg)
- 10 dkg vaj
- 1 citrom leve
- fél fej zeller apró kockákra vágva
- 2 4 ek liszt
- 4-5 dl tej
- 2 ek cukor
- só
- bors
- 1 ek mustár
- 1 kk ecet
Argentin citromos csirke elkészítése
- A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, a darabokat megsózzuk, egymás mellé tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük. (Ld. még: http://kotkodakonyhaja.hu/csirkemell-filezese-csontozasa/ )
- A vaj felét megolvasztjuk, belecsavarjuk a citrom levét, összekeverjük, majd a csirkére öntjük. 175 fokon 60 percig sütjük, a végére szépen megpirul.
- Közben a zellerkockákat annyi vízben, hogy ellepje, 20-30 perc alatt megfőzzük.
- Elkészítjük a mártást: a maradék vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, enyhén megpirítjuk, majd felönjük a tej felével és csomómentesre keverjük. Óvatosan pótolgassuk a tejet, hogy ne legyen a massza túl sűrű. Ízesítjük mustárral, sóval, őrölt borssal, cukorral és ecettel, majd belekeverjük a zellerdarabkákat meg a csirkéről visszamaradt szaftot. Én hagyok valamennyit a szaftból, hogy azzal is meg lehessen locsolni a sült csirkedarabokat annak, aki nem kér mártást.
- A sült csirkét tányérra szedjük, meglocsoljuk mártással vagy a hús szaftjával. Rizs vagy tészta illik hozzá.
- Jó étvágyat!







Egyéb zöldséges csirkereceptek: http://kotkodakonyhaja.hu/mexikoi-csirkes-teszta/
Leave a Reply