Sóban sült csirke vagy són sült csirke

són sült csirke

A sóban sült csirke a grillcsirke alternatívája: a maga egyszerűségében hordozza sikerének titkát. Semmi más nem kell hozzá, csak só meg csirke, esetleg néhány deka vaj, és készen is van a mennyei csirkés ételünk. Készítsd el, amikor nincs kedved sokat pepecselni a konyhában!

Són sült csirke hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 1 kg só
  • 5 dkg vaj

Sóban sült csirke elkészítése

  1. Mossuk meg a csirkét, sózzuk be kívül-belül.
  2. Egy tűzálló tálba borítsunk bele egy kg sót, ezt a végén ki kell dobni.
  3. Fektessük a csirkét a sóra a hátával fölfelé. A bőre alá vagy rá tegyünk vajdarabkákat, ettől zamatosabb lesz az íze.
  4. Takarjuk le, süssük 180 fokon 1,5 órán át, majd fordítsuk meg.
  5. Ilyenkorra a csirke már megpuhult, fokozzuk a hőmérsékletet 220 fokra, hogy szépen megpiruljon. Fedő vagy fólia nélkül kb. 20 perc múlva kész.
  6. Salátával, savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk.

Sóban sült csirke titka

A són sült csirke a párolgó sótól kapja az ízét, ami sütés közben átjárja a húst. Ettől nem csak ízletes, hanem porhanyós is lesz. Az alacsony sütési hőfok fokozza ezt a hatást.

Igazi lusta vasárnapokra való étel: az előkészítése pár perc, utána ebédig lehet lazulni! 🙂

són sült csirke1
sóban sült csirke

Tipp: A csirkemellet bátran beillesztheted az egészséges étrendbe korlátlan mennyiségben, csak az ár szab határt a fogyasztásának. Amellett, hogy kitűnő proteinforrás, sokak kedvence semleges íze miatt. Ez az oka annak is, hogy kiválóan variálható bármilyen zöldséggel, fűszerrel, gyümölccsel, tésztával, tejtermékkel, körettel, feldolgozott húsáruval, így változtosan készíthetsz laktató ételeket. Ha minőségre és egészséges ételekre törekszel, javaslom, minél többször szerepeljenek a tányérodon háztáji tenyésztésből származó húsfélék. Pl. a kertben kapirgáló csirkének nemcsak a húsa ízletesebb, mint nagyüzemi tartású társáé, hanem minőségibb táplálékot is jelent, mint azok, amiknél a cél minél gyorsabban minél nagyobbra felfújni a tojásból alig kikelt csirkét, hogy minél több profitot termeljen a nagyüzemi tenyésztőnek. Nem mellékesen az etikus állattartás alapleveit is figyelembe véve egy csirkének kellemesebb nagy területen, szabad levegőn, növényi táplálékon felnőni, mint zsúfolt ketrecekben, mozdulásra képtelenül.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Csodálatos omlós rántott csirkecomb - kotkodakonyhaja.hu
  2. Töltött csirkecomb - kotkodakonyhaja.hu
  3. Brokkolis-zöldborsós csirkemell - kotkodakonyhaja.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*