Csirkemell csíkok pirítása, sütése, sütési ideje sok mindentől függ, de alapvetően nem nehéz.
A csirkemell csíkokból sokféle étel elkészíthető, pl. cézár saláta, csirkemell csíkok worchester szósszal, csirkemell zöldségekkel, wokban, lengyel csirke vagy brokkolis csirkés tészta.
Csirkemellfilé csíkok elkészítése
A csirkemell felcsíkozásához kell egy éles kés meg egy vágódeszka.
- A megmosott csirkemellfilét a vastagabbik oldala felől vastagságában félbevágjuk.
- Az így kapott két részt keresztben ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Csirkemellfilé csíkok pirítása
A csirkemellfilé csíkok pirításához kell egy nagyobb serpenyő és zsiradék. Én a magam részéről zsírt szeretek hozzá használni, kis mennyiségben az egyik legegészségesebb zsiradékfajta, arról nem is beszélve, hogy a hús sokkal finomabb ebben sütve.
Csirkemell csíkok sütési ideje
Ahogy vártad is: az attól függ. Függ magától a csirkemelltől, mekkora a víztartalma, mennyire friss, függ a zsiradéktól, amiben pirítod, függ a serpenyőtől. Az enyém egy vastag fenekű acélserpenyő, lassan melegszik föl, de utána sokáig tartja a hőt. Ebben a csirkemell csíkok 8 perc sütés után kapnak enyhe aranybarna színt, 10 percnél már guszta, de ha te ropogósabban szereted, akkor 11-12 percig is sütheted. Ökölszabály: a csirkemell hamar átsül, nem kell órákig sütögetni, úgyhogy a legbiztosabb, ha az orrod után mész, illetve ha ránézésre jó, akkor biztosan jó.
- Fogj egy inkább nagyobb serpenyőt, olvassz benne egy fakanálnyi zsírt (melegíts egyéb zsiradékot, amit preferálsz).
- A forró zsírba tegyél annyi csirkemellcsíkot, amennyit még meg tudsz keverni. Pirítsd át a csirkemellcsíkok minden oldalát.
- Szedd ki törtőlapírra szűrőlapáttal, mehet a serpenyőbe szükség setén még egy kicsi zsír és a következő adag csirkemellcsík.
Nem véletlenül írtam serpenyőt. Ennek nagy a felülete és alacsony a fala, így a keletkező víz hamar elpárolog, a csirkemell nem fog főni, hanem gyorsan meg fog sülni.
Vigyázz, hogy ne forrósodjon túl az edény, mert akkor könnyen megég a zsír, odakap a hús. Ha túl gyorsan pirul a csirkemell, vedd kicsire a hőfokot. Sózni utólag érdemes, hogy ne eresszen rögtön sok levet.
Kész is van. Belekeverheted cézár salátába, készíthetsz worchesterszószós csirkemellet, csirkemellet zöldségekkel, wokban, lengyel csirkét vagy brokkolis csirkés tésztát.
Leave a Reply