Argentin citromos csirke

argentin citromos csirke

Argentin citromos csirke – egy új íz megszokott összetevőkből. Citrom és vaj keverékével öntjük le a csirkedarabokat sütés előtt, ez az ízharmónia mindig telitalálat. Készül hozzá egy besameles-zelleres öntet is, ezt a gyerekek általában nem szeretik, ezért én a csirke sütése után visszamaradt szaftból hagyok annyit, amennyi nekik elég, nem keverem az egészet a besamelbe. Így aki szárazabban szereti, az simán nem önt rá semmit, de lehet enni vajas-citromos sütőlével vagy besameles-zelleres mártással is. Így is, úgy is fincsi, tapasztald ki, kinek hogy ízlik!

Hozzávalók

  • 1 egész grillezni való csirke (kb. 1,5-1,8 kg)
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom leve
  • fél fej zeller apró kockákra vágva
  • 2 4 ek liszt
  • 4-5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • bors
  • 1 ek mustár
  • 1 kk ecet

Argentin citromos csirke elkészítése

  1. A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, a darabokat megsózzuk, egymás mellé tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük. (Ld. még: http://kotkodakonyhaja.hu/csirkemell-filezese-csontozasa/ )
  2. A vaj felét megolvasztjuk, belecsavarjuk a citrom levét, összekeverjük, majd a csirkére öntjük. 175 fokon 60 percig sütjük, a végére szépen megpirul.
  3. Közben a zellerkockákat annyi vízben, hogy ellepje, 20-30 perc alatt megfőzzük.
  4. Elkészítjük a mártást: a maradék vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, enyhén megpirítjuk, majd felönjük a tej felével és csomómentesre keverjük. Óvatosan pótolgassuk a tejet, hogy ne legyen a massza túl sűrű. Ízesítjük mustárral, sóval, őrölt borssal, cukorral és ecettel, majd belekeverjük a zellerdarabkákat meg a csirkéről visszamaradt szaftot. Én hagyok valamennyit a szaftból, hogy azzal is meg lehessen locsolni a sült csirkedarabokat annak, aki nem kér mártást.
  5. A sült csirkét tányérra szedjük, meglocsoljuk mártással vagy a hús szaftjával. Rizs vagy tészta illik hozzá.
  6. Jó étvágyat!
csirke darabolása
csirke vaj citrom
zellerkockák
besamel
zelleres besamel
sült csirke mártás
argentin citromos csirke

Egyéb zöldséges csirkereceptek: http://kotkodakonyhaja.hu/mexikoi-csirkes-teszta/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*